Interneteksperter: Digitalt efterliv fascinerer, men fungerer ikke i praksis

Eftermæle

ET MINDESMÆRKE FOR LIVET (OG DØDEN). Et fysisk og et digitalt mindesmærke. FOTO: Heinz-Josef Lücking, Facebook, LivesOn og DeadSocial.

Flere online tjenester gør det muligt at planlægge og videreføre dit digitale liv og eftermæle, når du ikke er her mere. Pirrende, men det bliver ved tanken, fastslår flere eksperter

 

AF HELLE BRETH KLAUSEN

På Holmen i København ligger Operaen – Danmarks måske største og dyreste uofficielle, fysiske mindesmærke for den nu afdøde skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller. På Facebook fungerer godt 30 millioner profiler som digitale mindesmærker for afdøde brugere. Og der findes utallige tjenester, der lover evigt liv online.

Selvom forskellen på det fysiske og digitale mindesmærke er til at få øje på, kan vi godt lide tanken om at blive husket, mindet og tænkt på for eftertiden.

Bladguld er skiftet ud med browserstatistik
Der er ikke nogen tvivl om, at hverken beliggenheden på den gamle sømilitære havnefront eller de eksklusive materialer er tilfældigt udvalgt. Det 41.000 m2 knejsende operahus på Holmen er udvendig beklædt med store kalksten, i auditoriet
udsmykket med bladguld og gulvet i den fyrstelige foyer består af marmor importeret fra solrige Sicilien.

Der er med andre ord hverken sparet på pragt, penge eller prestige i opførelsen af mindesmærket Operaen.

LÆS OGSÅ Af jord er du kommet, til en QR-kode skal du blive

Online kan du og jeg også efterlade et uofficielt – omend noget billigere – mindesmærke om os selv. På internettet er foyeren dog skiftet ud med Facebook, og bladguld er blevet erstattet med browserstatistik.

Evigt efterliv på ‘LivesOn’, ‘DeadSocial’ og ‘Eftermail’
Flere tjenester til sociale medier tilbyder brugerne evigt liv på internettet.

» Blandt andre lover tjenesten LivesOn “to keep tweeting when your heart stops beating”.

» Tjenesten DeadSocial  tilbyder at føre dine profiler på sociale medier videre, når du ikke længere selv er i stand til det.

» I Danmark hedder tjenesten, der vil hjælpe dig med dit digitale eftermæle, Eftermail. På Eftermail kan du, ifølge tjenesten selv, optage videoer og skrive afskedsbreve, gemme billeder, tekster og andre filer som i tilfælde af, at du dør, bliver sendt til dine efterladte.

LÆS OGSÅ Ny dansk nettjeneste vil sende email fra afdøde til efterladte

Der findes ikke tal på, hvor mange brugere de enkelte tjenester har. En ting er dog sikkert: Tjenesterne dukker fra tid til anden op på online medier, og hver gang er de garant for debat og opmærksomhed fra internetbrugere.

“Vi synes, det er interessant at tale om, at vi kan leve videre efter den fysiske død. Det er grænseoverskridende,” forklarer Stine Gotved, der er cybersociolog ved IT-Universitetet i København.

Det digitale eftermæle handler om kontrol
Internetpsykolog Anders Colding-Jørgensen peger på, at opmærksomheden omkring tjenester som LivesOn, DeadSocial og Eftermail skyldes, at vi som mennesker har et ønske om kontrol.

“Teoretisk set er et digitalt eftermæle jo rart at tænke på. Det giver os mulighed for at kontrollere det ene, vi mennesker normalt ellers er fuldstændig uden kontrol over, nemlig døden,” påpeger internetpsykologen.

Det er med andre ord den fristende mulighed for at forlænge livet (digitalt), der gør eksempelvis Twitter-tjenesten LivesOn interessant.  Men der er reelt set ingen, der benytter sig af dem, mener Anders Colding-Jørgensen.

“Det fungerer ikke rent praktisk. Er man død, så er man død og har ingen kontrol over eftermælet. Men vi vil gøre hvad som helst for at tage kontrol. Også selvom det i praksis er en stakket frist.”

“Teoretisk set er et digitalt eftermæle jo rart at tænke på. Det giver os mulighed for at kontrollere det ene, vi mennesker normalt ellers er fuldstændig uden kontrol over, nemlig døden.” – Anders Colding-Jørgensen, internetpsykolog

LÆS OGSÅ Google vil nu sikre dine data, når du er død

Cybersociologen Stine Gotved mener, at den ønskede kontrol er paradoksal.

“Det handler om, at vi gerne vil have kontrol over det, som eftertiden vil sige om os. Men det er jo paradoksalt med eftermælet, for vi kan jo netop ikke kontrollere, hvad omverdenen vil tænke om os og huske os for, efter vi er døde.”

Tanken om det evige liv er pirrende, men ikke funktionel i praksis. Det mener også Thomas Høj Sørensen, medstifter af den danske tjeneste Eftermail.

“Én ting er, at folk synes, det er meget smart at kunne designe sit eget eftermæle. En anden ting er dog reelt set at gøre det,” siger Thomas Høj Sørensen.

Medstifteren peger desuden på, at Eftermail ikke har fået så mange brugere som ønsket.

“Der kommer nok til at gå lidt tid, før det bliver alment at forberede sig digitalt på døden,” forudser Thomas Høj Sørensen.

LÆS OGSÅ Debatindlæg: Hvorfor ikke et digitalt testamente på Facebook?

Selvom skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller har forsøgt at mejsle sit eftermæle i bladguld, er både Operaen og de virtuelle mindetjenester blot forsøg på at kontrollere de signaler, vi ønsker at sende efter døden. For som både Anders Colding-Jørgensen og Stine Gotved peger på, er døden og eftermælet netop det, vi som mennesker ikke har kontrol over.

___
Anslag: 4.807, ekskl. ‘læs også’-links

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *