Debatindlæg: Hvorfor ikke et digitalt testamente på Facebook?

Det digitale testamente

ET DIGITALT EFTERMÆLE. Knock, knock, knockin’ on Facebook’s door. FOTO: Caitlin Childs.

Gør det digitale testamente til en del af Facebooks brugervilkår. Det vil gavne både de afdøde og de efterladte

 

AF HELLE BRETH KLAUSEN
Medievidenskabsstuderende ved Aarhus Universitet

Hvorfor er det lige, at Facebook ikke får en testamente-funktion i deres brugervilkår for brug af tjenesten? Så du selv kan bestemme, hvad der skal ske med – og hvem der skal have adgang til – dine digitale ‘efterladenskaber’, når du dør?

Når du dør, kan der ske tre ting med din Facebookprofil:

  1. Den kan forblive åben
  2. Den kan blive slettet
  3. Den kan blive omdannet til en mindeside

Der er dog flere problematikker forbundet med hver af mulighederne – for ingen af dem er særlig fordelagtige for dig og dit eftermæle.

Hvis dine efterladte vælger at lade din profil stå urørt, vil folk fortsat kunne skrive til dig, ansøge om venskab og tagge dig på billeder. Desuden vil du stadig dukke op i “People you may know”-kolonnen.

LÆS OGSÅ Simon så sin afdøde kollega i Facebook-reklame: »Jeg er moralsk forarget«

Hvis dine efterladte vælger at slette din profil, skal de igennem en møjsommelig proces, der blandt andet involverer en kopi af din fødsels- og dødsattest.

Endelig kan dine efterladte vælge at lave din profil om til en mindeside, hvormed din tilstedeværelse på Facebook kun vil være tilgængelig for venner og familie. Til gengæld har de efterladte ikke mulighed for at rette, slette eller censurere indhold på din profil. Dine sidste ord kan altså risikere at være fra en facerape med udtalte homoerotiske statements.

Er det sådan, du gerne vil huskes?

Written in the terms and conditions
Hvorfor fortjener digitale værdigenstande såsom familiebilleder, private beskeder og personfølsomme oplysninger ikke samme juridiske sikring som de gamle guldsmykker i skuffen eller aktierne i banken?
Hvorfor skal du ikke selv kunne tage stilling til, hvad der skal ske med dine digitale data, hvis og når uheldet er ude?

86 % af os danskere bruger internettet hver dag eller næsten hver dag. Samtidig har over 3 millioner af os været aktive på Facebook inden for de sidste 30 dage. Der er med andre ord ingen tvivl om, at vi efterlader os digitale fodspor i hobetal. Fodspor, der før eller siden bliver en del af vores uudslettelige eftermæle.

Kommer liv, kommer død
Jeg undrer mig over, at det kun er it-giganten Google, der indtil videre har udarbejdet en form for digital testamente med tjenesten ‘Administration af inaktiv konto’
, der gør din Gmail inaktiv, hvis du ikke har brugt den i det antal måneder, du vælger (for eksempel tre, seks eller 18 måneder).

LÆS OGSÅ Google vil nu sikre dine data, når du er død

Google, der blandt andet udbyder tjenesterne Gmail og YouTube, er således en af de første, der gør det muligt for brugere at testamentere digitale værdigenstande. Du kan med andre ord selv bestemme, hvornår data fra din Google-konto skal slettes, og du kan angive, hvilke kontaktpersoner der skal have adgang til dine data.

Hør mere om den nye funktion i videoen herunder.

Alle Facebookbrugere dør før eller siden – det er selvsagt uundgåeligt. Det virker derfor både kortsigtet og uigennemtænkt, at man ikke accepterer, at døden også indtræffer på Facebook , Twitter, LinkedIn og Instragram, for bare at nævne et par af de tjeneste, der heller ikke har en funktion som Googles.

Som en del af de i forvejen ofte opdaterede brugervilkår kunne Facebook vælge at integrere en standardløsning for det digitale testamente, nøjagtig som Google har gjort med ‘Administration af inaktiv konto’. Man kunne derved tage sig af døde som levende brugere ved at tilføje en simpel formel, der tilbyder nogle muligheder for, hvad der skal ske med dataene fra Facebook – ligesom tjenesten i øvrigt har gjort med formlen for mindesider.

LÆS OGSÅ Interneteksperter: Digitalt efterliv fascinerer, men fungerer ikke i praksis

Hermed skal der derfor lyde en opfordring til Facebook om at få indført muligheden for at testamentere personlige digitale data. Ved at indføre digitale testamenter gør man nemlig livet (og døden) lettere for den enkelte (og hans eftermæle). Samtidig skal de pårørende ikke efterfølgende igennem den bureaukratiske og møjsommelige proces, det er at tage kampen op med de rigide privatlivsindstillinger.

Og det kan da kun være at foretrække.

SE OGSÅ

___
Anslag: 4.170, ekskl. ‘læs også’- og ’se også’-links

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *